header banner
Default

Investeren in bitcoin: dit is een manier om zelf in bitcoins te beleggen


Investeren in bitcoin en het openen van een digitale wallet is voor veel mensen een grote stap. Dat komt mede omdat er nog zoveel onbekend is rond cryptovaluta. Maar crypto kan een interessante aanvulling zijn op een bestaande beleggingsportefeuille en via een online platform kun je eenvoudig beleggen in bitcoin.

Inhoud:

Let op: beleggen in bitcoin of andere digitale munten gaat gepaard met grote risico’s, je kunt je inleg (deels) verliezen.

Investeren in bitcoin

VIDEO: Hoe moet je investeren in crypto als beginner? En wel of niet bitcoin kopen?
Jasper Leeuw

particulier investeren in bitcoinBitcoin heeft geen onderliggende waarde en en lijkt ook niet echt geschikt als digitaal betaalmiddel. Toch groeit het aantal mensen dat belegt in crypto’s als bitcoin de laatste jaren door. De cryptocoin biedt een interessante nieuwe kijk op inflatie, als decentrale waarde buiten controle van centrale banken of valutabeperkingen.

Maar voordat je gaat investeren in deze digitale munten doe je er verstandig aan om eerst te weten wat de bitcoin precies is, hoe de waarde van cryptogeld tot stand komt en hoe je veilig bitcoins kunt kopen.

Bitcoin kopen via crypto-platforms

VIDEO: HOE INVESTEREN IN BITCOIN (BTC): Bitcoin Kopen of Niet? | Complete BTC Beginnersgids!
Corné Marchand

Er zijn veel verschillende manieren om te handelen in crypto, al heb je eerst digitale wallets nodig. Dit is een soort digitale portemonnee. Je kunt een digitale wallet openen via mobiele apps of speciale usb-sticks voor fysieke opslag. Als je erin investeert via online brokers kun je hier meestal eenvoudig een account aanmaken en je crypto opslaan. Enkele grote en bekende platforms hiervoor zijn:

Bitvavo is opgericht in Amsterdam en met inmiddels anderhalf miljoen gebruikers is het de grootste crypto broker van Nederland. Deze crypto-exchange biedt meer dan 200 digitale valuta tegen lage transactiekosten en een eenvoudige manier om je crypto's te staken. Het is genoteerd bij de AFM.

eToro is internationaal een kampioen onder de brokers. Miljoenen gebruikers uit meer dan honderd landen handelen hier snel en goedkoop in aandelen maar ook in grondstoffen, valuta en 41 soorten crypto. eToro biedt ook opties en CFD's maar let op: 76% van de retail CFD-accounts verliest geld.

Finst

Via de Nederlandse crypto broker Finst kun je investeren in meer dan 100 verschillende cryptovaluta, zonder een minimumbedrag. Via bundels investeer je eenvoudig in de top-5 of top-10 crypto's. Je betaalt alleen 0,15% transactiekosten, verder geen vaste kosten, bewaar- of opnamekosten.

Zie ook ons uitgebreide overzicht met cryptocurrency brokers.

Wat is bitcoin?

VIDEO: BITCOIN ERVAART VERKOOPDRUK MAAR DAT HOEFT NIET ERG TE ZIJN || CRYPTO DEZE WEEK #147
Focuss Op Financiën

wat zijn bitcoins en cryptovalutaOp 31 oktober 2008 plaatste ene Satoshi Nakamoto het idee voor bitcoin een pdf online. Wie Satoshi is, is nog altijd niet duidelijk. Deze pdf beschrijft het idee voor een decentrale digitale munt.

Deze ‘cryptocurrency’ dient als ruilmiddel dat cryptografie gebruikt om de creatie en het beheer ervan te controleren.

De blockchain als logboek

VIDEO: HOW TO INVEST IN CRYPTO AND BITCOIN FOR BEGINNERS! WHAT YOU NEED TO KNOW! (2024 GUIDE)
My Financial Friend

De blockchain-technologie is het decentrale netwerk dat de bitcoin mogelijk maakt. Zonder centrale autoriteiten, zoals bijvoorbeeld de Centrale Bank, worden bitcoin-transacties door een groot netwerk bijgehouden. Dit is een soort decentraal logboek waarvan niemand de transacties kan veranderen.

Hierbij kan iedereen hetzelfde inzien, maar niemand heeft controle over het blockchain-logboek. Niemand kan het aanpassen en het is ook niet mogelijk om een transactie al dan niet per ongeluk er dubbel in te zetten. Wanneer beide partijen een transactie goedkeuren, wordt die block toegevoegd aan de chain en blijft het daar voorgoed instaan. Iedereen kan die transactie opzoeken en bekijken, maar niet aanpassen.

je eerste crypto kopen

Waarom stappen beleggers in bitcoin?

VIDEO: How To Make Money With Bitcoin In 2023 (For Beginners)
Mike Vestil

In de loop der jaren zijn steeds meer mensen in bitcoin gaan beleggen. Ook bedrijven zijn ingestapt in deze cryptovaluta. Dat ook bedrijven uit de financiële sector als Mastercard, Visa en PayPal het een interessante investering vinden maakt duidelijk dat de digitale munt fundamenteel verschilt van bestaande oplossingen.

Via eToro, een internationale broker, kun je naast aandelen en ETF's ook investeren in 40 crypto's. De crypto-exchange Bitvavo biedt 200 digitale valuta en een eenvoudige manier om crypto's te staken.

Een reden waarom mensen en bedrijven in bitcoin beleggen, is omdat de bitcoin-koers over de afgelopen tien jaar flink omhoog is gegaan. Omdat het aantal bitcoins dat in omloop komt een vooraf afgesproken maximum heeft kan er schaarste ontstaan. Ondanks tussentijdse dalingen, denken veel beleggers dat er meer mogelijk is.

Bitcoins zijn schaars en op termijn kan inflatie de koers laten stijgen.

Valuta als euro’s en dollars worden bijgedrukt om invloed uit te oefenen op de economie. Bij veel crypto’s kan dit ook, maar bij bitcoin niet. Hierdoor vergelijken veel mensen beleggen in bitcoin met beleggen in goud. De cryptomunt is een digitale grondstof die schaars is. De verwachting is dat zolang investeren in deze cryptomunt populair blijft deze op termijn vanzelf in waarde toeneemt door inflatie.

Beleggen in het digitale goud

Bitcoin is het nieuwe digitale goud

VIDEO: €1.000,- INVESTEREN in BITCOIN! Alles leren over digitale valuta | DAY1 Financieel | DAY1
DAY1

Bitcoin heeft ook grote koersdalingen gehad, maar als je over een lange periode kijkt is deze cryptocoin het afgelopen decennium significant in waarde  gestegen. En dat verklaart voor een groot deel waarom beleggen in bitcoin zo populair is geworden.

In theorie kan inflatie, net als bij goud, op lange termijn de bitcoin-koers beïnvloeden. Al zitten daar op korte termijn ook gelijk belangrijke risico’s van de waarde van bitcoin: de huidige waardestijgingen zijn nog niet of nauwelijks aan inflatie toe te schrijven.

De koers van de bitcoin is sterk in beweging en hoogte- en dieptepunten halen regelmatig de media.

De koers van de bitcoin is momenteel vooral afhankelijk van vraag en aanbod. Als het aantal mensen die erin handelen of beleggen groeit, ontstaat schaarste. Maar niemand weet wanneer hier het kantelpunt wordt bereikt.

De waarde van de bitcoin in de loop der tijd

De vraag kwam in het begin van de ‘hype’ vooral uit de wat technischer onderlegde mensen die zich bezighielden met de bitcoin. Dit kwam ook omdat het toen lastiger was om bitcoin te kopen. Nu beleggen in de cryptomunten eenvoudiger is geworden én doordat cryptovaluta veelvuldig in allerlei kranten, tijdschriften en tv-programma’s zijn behandeld, is de bitcoin meer mainstream geworden.

Ook bekende mensen als Elon Musk, Ashton Kutcher of Kanye West hebben hierin geïnvesteerd en ook dat trekt weer nieuwe investeerders aan die willen handelen in de bitcoin. Maar pas wel op: in Nederland is de cryptocurrency niet gereguleerd. Er is geen toezicht vanuit instanties als de AFM (Autoriteit Financiële Markten) en voor beleggers geldt er geen wettelijke bescherming vanuit de Nederlandsche bank.

Blockchain en de bitcoin

VIDEO: How To Invest In Crypto Full Beginners Guide
Brian Jung

de blockchain is de technologie achter bitcoinsEen andere reden waarom beleggen in bitcoin zo populair is, heeft te maken met waar de bitcoin voor staat en de technologie waarop het is gebaseerd. Zoals gezegd draait de bitcoin op de blockchain-technologie.

Dit is een relatief nieuwe manier van transacties bijhouden en deze technologie wordt in alle lagen van de maatschappij, industrieën en economieën omarmd en bejubeld.

Met blockchain kun je tal van zaken veel sneller, efficiënter en fraudevrij afhandelen.

Met blockchain kun je tal van zaken veel sneller, efficiënter en fraudevrij afhandelen. Denk niet alleen aan geldtransacties, maar ook het vastleggen van contracten of andere afspraken. Het is niet voor niets dat ook investeren in blockchain erg populair is.

Recente ontwikkelingen

VIDEO: Crypto voor Beginners - Beginnen met crypto (2022)
een Passief Inkomen

Altcoins en cryptocoinsRecent zijn er in de wereld van crypto tal van ontwikkelingen geweest die hebben gezorgd voor een verdere omarming van de bitcoin en andere virtuele cryptocurrency.

Zo biedt de ETF-aanbieder VanEck sinds november 2020 een bitcoin-ETN. Hierdoor kun je via elk beleggingsplatform eenvoudig in bitcoin beleggen. Naast een bitcoin-ETN biedt het inmiddels  ook al een ethereum-ETN en enkele andere crypto’s en wil het ook de stap maken naar een crypto-ETF.

In april 2021 ging Coinbase, het grootste Amerikaanse handelsplatform voor cryptovaluta’s, naar de beurs. Hiermee kun je profiteren van een stijgende bitcoin-koers zonder zelf bitcoin te kopen. Want gaat het goed met bitcoin, ethereum en andere cryptovaluta, dan gaat het vaak ook goed met Coinbase.

Via eToro, een internationale broker, kun je naast aandelen en ETF's ook investeren in 40 crypto's. De crypto-exchange Bitvavo biedt 200 digitale valuta en een eenvoudige manier om crypto's te staken.

Hoe werkt het kopen van bitcoins?

VIDEO: IK GING DAYTRADEN VOOR 1 WEEK LANG! (BEGINNER)
UberQuin

Ook is het makkelijker geworden om te beleggen in cryptocurrencies. Als je besluit dat je in bitcoin wilt beleggen zijn er meerdere manieren waarop je dit kunt doen. Veel mensen denken dat je letterlijk hele cryptomunten moet kopen en dus vrij vermogend moet zijn om erin te beleggen, maar dat is niet waar.

Op een online exchange kun je ook een kleiner deel kopen, vergelijkbaar met eurocenten die per honderd een euro waard zijn. Een alternatief is een belegging in cryptofondsen die voor jou bitcoin kopen. Je hoeft er dan niet zelf in te handelen en ook niet zelf bitcoins op te slaan.

Let op: beleggen in crypto gaat vaak buiten AFM-toezicht en de financiële markten om.

Naast cryptofondsen kun je, als je momenteel als geld belegt, ook op de beurs beleggen in crypto’s. Bijvoorbeeld de eerdergenoemde bitcoin-ETN. Je kunt ook handelen in aandelen van bedrijven die de koers van de bitcoin deels volgen, zoals Coinbase.

Toch nog scepsis

VIDEO: I mined Bitcoin for 9 months. Was it worth it??
Your Friend Andy

Dat een platform als Coinbase al enkele jaren beursgenoteerd is toont de volwassenheid van de cryptomarkt aan. Ook andere grote bedrijven, zoals Tesla, Mastercard, Visa en PayPal kijken naar de ontwikkelingen van cryptovaluta. Veelal is bitcoin dan de eerste cryptovaluta waar bedrijven in handelen.

Desondanks bleek uit een rondvraag van het FD in april 2021 dat grote beleggers van Nederlandse pensioenfondsen en verzekeraars afzien van het beleggen in bitcoins of ethereums. “Dit komt deels door de beweeglijkheid van de koersen van cryptomunten en omdat de munt geen rente of dividend biedt. Ook zijn er bezwaren rond het energiegebruik van crypto’s en hoe de toekomst van digitale valuta’s eruitziet.”

Als je gaat beleggen in bitcoin brengt dat risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Bitcoin als basis

VIDEO: XRP DAILY ANALYSIS - RIPPLE XRP PRICE PREDICTION - RIPPLE XRP 2023 - RIPPLE ANALYSIS
CoinsKid

Als het gaat over cryptovaluta, dan gaat het vrijwel altijd (ook) over bitcoin. En dat is natuurlijk niet zo gek, want de bitcoin is de oervader van alle cryptocoins. Deze munt was de eerste en is tot nu toe ook altijd de meest waardevolle en meest verhandelde geweest.

Dat betekent echter niet dat je je als investeerder moet blindstaren op alleen deze cryptocoin. Er zijn naast bitcoin tal van verschillende cryptomunten waarin je kunt beleggen. Met allemaal hun eigen sterke en zwakke punten, hun eigen verhaal en hun eigen koersverloop.

Indexbeleggen in cryptovaluta? Via Finst.com kun je naast losse crypto ook direct in Crypto Bundels investeren. Spreid je inleg direct over de top-10 of top-25 crypto's zonder minimumbedrag.

Beleggen in andere crypto’s

VIDEO: How to Buy Bitcoin (in 2 minutes) - 2023 Updated
99Bitcoins

Investeren in andere cryptocurrenciesNaast bitcoin zijn er veel andere munten waarin je kunt beleggen. De bekendste is wellicht ethereum. Daar waar de blockchain van bitcoin vaak wordt gezien als een ‘eerste-generatie-blockchain’, daar stond ethereum aan de wieg van de tweede generatie. Met deze lichting blockchains kun je veel meer dan alleen financiële transacties verwerken.

Er is bijvoorbeeld veel mogelijk op het gebied van programmeren. Zo kan elke berekening of gegevensbewerking die geprogrammeerd kan worden in theorie vastgelegd worden in de blockchain van ethereum. Beleggen in ethereum kan via de ether, de cryptocurrency van deze technologie.

Ethereum, of eigenlijk de munt die aan deze technologie gekoppeld zit, heeft na bitcoin de grootste totale waarde (market cap). Andere populaire munten (deels op basis van marktkapitalisatie) zijn tether, BNB (de eigen munt van handelsplatform Binance), XRP,  cardano en stellar.

Naast de bitcoin kun je beleggen in andere populaire cryptocoins, zoals Ether, XRP, Tether, Cardano en Stellar.

Als je wilt beleggen in crypto, kijk dan goed naar het verhaal achter zo’n munt. Download de bijbehorende whitepapers om te zien wat de bedenkers met de munt willen bereiken, hoe de roadmap eruitziet en waarin de munten verschillen van de concurrentie.

Indexbeleggen in cryptovaluta? Via Finst.com kun je naast losse crypto ook direct in Crypto Bundels investeren. Spreid je inleg direct over de top-10 of top-25 crypto's zonder minimumbedrag.

Veelgestelde vragen

VIDEO: BITCOIN DAILY ANALYSIS - BITCOIN BTC PRICE PREDICTION - BITCOIN BTC 2023 - BITCOIN ANALYSIS
CoinsKid

Enkele veelgestelde vragen over investeren in bitcoins zijn:

Waarom investeren in bitcoins?

VIDEO: Onze 100X ALTCOINS voor de volgende BULLRUN
DoopieCash - Traden & Investeren

De vraag waarom je ergens geld in moet investeren is natuurlijk persoonlijk. Wat beleggen in bitcoin zo interessant maakt, is dat de munt en alles wat daar omheen zit nog sterk in ontwikkeling is. Tegelijkertijd wordt de (blockchain)technologie steeds meer omarmd door grote bedrijven, instituten en invloedrijke personen.

Ondanks dat bitcoins al ruim tien jaar bestaan is de koers van de bitcoin nog lang niet stabiel. Hierdoor is het onvoorspelbaar of het slim is om hierin te beleggen. Als jij verwacht dat de bitcoin-koers weer toeneemt, kan dat een mooi moment zijn om in bitcoins te beleggen. Maar zonder onderliggende waarde kan niemand écht voorspellen wat een belegging als de bitcoin in de toekomst doet.

Veel mensen denken dat bitcoin in waarde toeneemt maar uiteraard zijn er ook veel mensen die vinden dat de bitcoin overgewaardeerd is, dat de munt te ‘volatiel’ is (het kan snel en onvoorspelbaar veranderen). Verder is er weinig toezicht voor de cryptowereld vanuit de financiële sector. De Autoriteit Financiële Markten volgt de cryptomarkt wel maar controleert platforms niet.

Hoe kun je bitcoins kopen?

VIDEO: How To Make Money With Bitcoin In 2023 (For Beginners)
Mike Vestil

Bij crypto-handelsplatforms kun je bitcoin en andere cryptovaluta kopen met euro’s, dollar, je PayPal-account of zelfs met iDeal. Het kopen van bitcoin is dus eenvoudig, maar je hebt wel eerst een wallet nodig. Dit is een soort digitale portemonnee. Je kunt hiervoor een app op je telefoon installeren, maar bij een account van een online broker is een wallet meestal inbegrepen.

Bij grote, vertrouwde platforms moet je soms enkele stappen ondernemen voordat je een account hebt aangemaakt. Deze stappen bestaan bijvoorbeeld uit het beantwoorden van allerlei vragen over je beleggingsgedrag- en ervaring, maar ook het uploaden van bijvoorbeeld je identiteitsbewijs en het verifiëren van je bankrekening.

Wat heb je nodig voor kopen van cryptomunten?

VIDEO: 📊 AI COINS GAAN DOOR HET DAK! FET, OCEAN, AGIX koersanalyse! Waar ligt de top? Bitcoin koersanalyse
CryptoCoinTalk

Naast geld heb je ook een wallet nodig. Dit is een portemonnee die in verschillende vormen beschikbaar is. Als je bitcoin koopt om te beleggen, ga dan verstandig om met het geld dat je erin stopt. De Consumentenbond adviseert alleen geld in bitcoin te steken dat je kunt missen, en dat je risico’s spreidt. Beleg nooit meer dan 10 procent van het vermogen dat je voor beleggingen beschikbaar hebt.

Wat zijn digitale wallets en hoe kom ik eraan?

VIDEO: Bosma grapt na interview: 'Hier moet ik nog even aan wennen'
De Telegraaf

Als je beleggen wilt in bitcoin, heb je een digitale wallet nodig. Hierin bestaan enkele varianten. Zo heb je virtuele wallets (je bitcoins worden in een online portemonnee opgeslagen) en cold wallets. Een cold wallet betekent dat je portemonnee niet met het internet is verbonden en in principe dus moeilijker is te hacken. Je kan je cryptomunten ‘cold’ opslaan in een hardware wallet, zoals een speciale USB-stick. Populaire hardware wallets zijn die van Ledger, Trezor en KeepKey.

Maar je kan je bitcoin ook ‘cold’ opslaan op papier wallet. Via een website als Bitaddress.org kun je gratis een papieren wallet genereren, waarmee je een publiek bitcoin-adres ontvangt en de bijbehorende private key.

Wanneer je bitcoin koopt, moet je aangeven naar welk publiek bitcoin-adres de munten moeten worden verstuurd. Wil je vervolgens diezelfde bitcoins verkopen, heb je je private key nodig om de transactie mogelijk te maken.

Qua gemak en laagdrempeligheid zijn de online wallet of de papieren wallet waarschijnlijk het makkelijkst. Vind je veiligheid het belangrijkst, dan is het het verstandigst om je bitcoins op te slaan op een hardware wallet.

Sources


Article information

Author: Deanna Hogan

Last Updated: 1702646762

Views: 603

Rating: 3.9 / 5 (98 voted)

Reviews: 97% of readers found this page helpful

Author information

Name: Deanna Hogan

Birthday: 2007-11-04

Address: PSC 9899, Box 8163, APO AP 51544

Phone: +3856181642697298

Job: Market Research Analyst

Hobby: Card Games, Role-Playing Games, Dancing, Archery, Cocktail Mixing, Drone Flying, Tennis

Introduction: My name is Deanna Hogan, I am a intrepid, forthright, spirited, exquisite, dedicated, ingenious, clever person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.